Litt om å gjøre jobben sin og en antatt munter historie til slutt. Og om den gangen Michael Jordan var i Paris.

Michael Jordan, tidenes basketspiller, lander i Paris. Chicago Bulls er på pre-season-turné i Europa i 1997. Jordan går ut av bussen, og en fransk journalist roper:

All news is local: Michael Jordan får spørsmål fra franske journalister. Skjermdump fra The Last Dance/Netflix

– Michael! Hva synes du om Eiffeltårnet?

Jeg ser The Last Dance på Netflix, en dokumentarserie om Michael Jordan og Chicago Bulls på nittitallet når jeg blir minnet på all håndritten som ble norske journalister til dels i vinter, da de stadig spurte internasjonale fotballgiganter om Erling Braut Haaland. Eller Ole Gunnar Solskjær noen hete måneder før det.

Folk som håner journalister for sånt, legger gjerne til at dette er noe særnorsk. Som om norske journalister er så provinsielle at de revner av glede fordi noen kan navnet på en nordmann. Vel – de spør sånn i Paris, også.

Identifikasjon, heter det, og det er et av de sterkeste grepene journalistikken har. Det er grunnen til at du ikke leser krimnyheter fra Krim, julesaker fra Santa, Idaho eller noe som helst fra Bumfluff, Nowhere. All news is local, heter det.

Tilbake til The Last Dance: Når Michael Jordan senere i filmen får spørsmål fra en reporter hvordan det føltes (å vinne en kamp den kvelden), så er det fordi et sånt spørsmål er en klassiker som leverer varene. Reporteren er ute etter følelser, og «Hva føler du nå?» er naturlig. Reporteren har kanskje tid til ett eller to spørsmål, og ønsker følelser. Han kaster ikke bort et spørsmål på fakta som alle kan lese i kampreferatet.

At det ikke alltid er nødvendig å ta med spørsmålet i reportasjene, det er nå så. At seerne må høre det samme spørsmålet om og om igjen i direktesendinger, det er nå så. Men å tro at journalister er dumme og at dette er et dumt spørsmål, da er man en sånn som Otto von Bismarck neppe ville spurt ut om verken lover eller pølser.

Journalister prøver å gjøre jobben sin. Ofte i vanskelig situasjoner. Som privatpersoner er de kanskje ikke interessert i å spørre jenter fra Ex On The Beach om BH-størrelser. De er sendt ut på en jobb.

Kan de noen ganger anstrenge seg for å stille bedre spørsmål om noe mer interessant? Oh yes. Alle kan bli bedre i jobben sin.

I dag hørte jeg en historie som er for god til å sjekke ihjel, så om den ikke er sann, så er det godt løyet. En svensk komiker med skikkelig cred skulle gjøre presse, som det heter, for han skulle være programleder på en TV4-galla. Han møtte en journalist i Expressen, og som for å gni inn hvor mye han hatet å gjøre sånne pressegreier, sa han:

– Du vet jeg sitter her fordi TV4 ba meg om det, ikke sant?

Reporteren fra Expressen svarte:

– Du vet jeg er her fordi Expressen ba meg om det, ikke sant?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.