Hverdagsgraving: Slik lager du godt stoff på kvinnedagen

Det nærmer seg åttende mars og den årlige kvinnedagen. Alle medier markerer dette på et vis. Det er bra. Noen kjører utelukkende med kvinner i avisa. Andre ser på kvinnenes påvirkning i den lokale politikken. Og noen lanserer rett og slett et nytt, feministisk magasin. Her er et forslag til hvordan du med enkle grep kan lage en viktig sak om kvinners representasjon i det lokale næringslivet. Du kan drive litt hverdagsgraving.

For å lage en sak som den jeg skisserer nedenfor trenger du tilgang til bedriftsopplysninger. Det holder ikke å bare bruke førstesida på Proff.no, du må litt bak. Jeg bruker Proff Forvalt, og du kan enkelt få en ukes prøveabonnement om du går på forvalt.no. Skriv gjerne XXX foran navnet ditt når du registrerer deg, så vet Proff.no-folka at du har kommet via meg. Jeg får ikke noe penger for det, men det gir meg litt goodwill. Gjør som du vil.

Først må du ha en idè. Den enkle ideen jeg har er å se hvor mange kvinner som sitter ledelsen for de største bedriftene i et område. Det er ingen banebrytende idè, du har sikkert tenkt på det sjøl. Men hvordan finner vi ut dette? Vi trenger en liste over de – la oss si – tjue største bedriftene. Hva mener vi med “de største bedriftene”? Tja, la oss si det er de tjue bedriftene med størst omsetning, da. Det er en grei målestokk.

Female boss? Ikke i Moss…
I dette eksemplet bruker jeg det avisdistriktet jeg selv sokner til, Moss og omegn. Jeg søker opp de tjue bedriftene i området med høyest driftsinntekter, altså omsetning. Jeg ber om å få dem med over 100 millioner i driftsinntekter i 2017, for 2018-tallene kommer ikke før til sommeren. Det er 99 av dem. Jeg trenger bare tjue, men OK. jeg får en liste som ser slik ut:

Mat, mat, mat: De tjue største selskapene i området, det vil i praksis si Vestby og Moss. (Skjermdump: Proff Forvalt.)

Kanskje skulle vi slått sammen alle Asko-selskapene, for det er på mange måter samme butikken, men for enkelthets skyld lar vi det står som det står. Og hvert av disse er egne juridiske enheter, så det blir ikke feil å telle dem hver for seg. Når du holder pila over et firmanavn, får du se noen enkle opplysninger. La oss bruke Skeidar som eksempel, siden vi liker litt kjendisstoff og det er et selskap du trolig har hørt om.

Mer penger i futonger enn i fotball: Den gamle midtbanesjefen Martin Andresen er blitt møbelsjef. (Skjermdump: Proff Forvalt.)

Vi ser lett at daglig leder (administrerende direktør) heter Martin Andresen. Ikke noe utpreget kvinnenavn, og joda, dette er samme Martin som vi husker fra fotballbanen. Styreleder Thomas Berntsen har også et navn lukter fotball av (heia Sarpsborg 08!) men det er nok ikke samme mann som sarpingene elsker så høyt. Nuvel. Nok om fotball.

Poenget er at du kan legge muspekeren over alle de tjue selskapene og med en gang se hvem som er daglig leder og hvem som er styreformann. Nå jeg gjør dette finner jeg André, Thorbjørn, Per, Tore, Arild, Stig og en rekke andre staute, karslige fornavn.

Bildet av en bedriftsleder. Altså en mann. (Proff Forvalt)

Hei – vent litt!
Jeg stopper litt opp ved fornavnet Giv. Må sjekke. Kanskje Giv er et kvinnenavn? Hva vet vel jeg? Kjapt bildesøk på Google – nei, gitt. Giv er mannlig mann. Jeg kunne sett det sammen om jeg gikk inn på navnet hans i bedriftsopplysningene, for der finner vi bildet til høre, som ledsager Giv.

Hva med Timo? Vel, det er kortform for Timoteus. Mann igjen.

Dette tar ikke lang tid
Det tok meg fem minutter å sette opp dette søket og sjekke daglig leder og styreleder i de de tjue selskapene. Ut fra denne kjappe sjekken, gjerne gjort klokka 08.55, kan jeg gå til redaksjonens morgenmøte klokka 09 og foreslå at vi lager en sak om at det ikke finnes en eneste kvinne på toppen av de tjue største selskapene i vår region.

Jeg skal skrive det en gang til, denne gangen med fete typer: I de tjue største bedriftene i vår region finnes det ikke en eneste kvinne i ledelsen. Det kan vel være en sak på presentere på åttende mars, eller?

Du gjør raskt og enkelt den samme researchen i den regionen du ønsker. Fylke, kommune eller landsdel. Det er like lett. Kanskje er du mer pliktoppfyllende og grundig enn meg, så du tar med alle styrene i tellinga? Ikke noe problem, det er bare et klikk til for hvert selskap. La oss håpe du finner noen kvinner der…

Dette er godt stoff
Jeg har ingen grunn til å belære min egen lokalavis her. Jeg plukket egentlig vilkårlig i geografien. Det er ingen spesiell årsak til at jeg satte nåla i Moss, annet enn at det er her jeg bor. Kanskje har lokalavisa mi allerede laget mange slike saker.

Men at dette er godt stoff som kan behandles journalistisk er jeg ikke i tvil om. Ikke bare i Moss, men også i Mosjøen, Molde og Mandal. Og hvorfor være lat (som meg) og kjøre ut en oversikt over bare de tjue største? Hva med de hundre største? Det tar noe mer tid, å gå gjennom, men du er ferdig i godt tid før lunsj, det lover jeg deg. Og plutselig finner du en kvinne. Det er klart hun skal intervjues.

Female boss? Ikke i Moss…

Når du først har tilgang til slike bedriftsopplysninger, kan du selvsagt lage andre saker. Hvilke bedrifter økte mest? Tjener veterinærklinikkene i området gode penger? Er det noen som allerede kaller seg Viken Etellerannet? Hvem sliter med kredittverdigheten? Hvem har mest penger på bok? Hvilke bedrifter har størst risiko for å gå konkurs? Hvordan går det med de interkommunale selskapene? Har de mange kvinner i styrene, forresten? Er det noen unge som leder de mest lønnsomme selskapene? Hvilke selskaper er i ferd med å gå konk, men likevel har økt lederlønna kraftig? Kan jeg få et varsel når det er noe nytt om disse selskapene?

Kanskje ønsker du å vente til du har de aller mest oppdaterte opplysningene? I så fall må du vente til august, da alle skal ha levert årsrapportene sine for 2018.

Uansett – det er viktig at du ikke tenker på dette som utelukkende næringslivsstoff. Dette er samfunnsstoff, og kan dekkes av alle i redaksjonen. Du kan begynne med å se hva du kan lage til kvinnedagen. Husk at et er en journalistisk plikt å lære seg å sortere i et enkelt regneark.

Lykke til!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.