Et lite glimt fra digitaliseringen

Skotsk bokhandler håper på bedre tider. Faksimile: DN.

En bokhandler i Skottland skriver bok om hvordan digitaliseringen påvirker salget hans. Jeg kjøper boka. på Kindle. Nesten.

Jeg leste i Dagens Næringsliv i dag om bokhandleren Shaun Bythell i Wigtown i Skottland. Han har skrevet boken Diary of a Bookseller.

I boken legger han ikke skjul på at han foretrekker gamle bokhandler som sin egen framfor nettbokhandlere som Amazon. Noen vil si dette er fokus i boka, og i alle fall det som er vinklingen i DN.

Det virket som det var en god bok. Samtidig er det langt til nærmeste bokhandel der jeg kan anta at de har boka. Så jeg gikk inn på Amazon og lastet ned et utdrag. Gratis.

Njæ. Den virket egentlig ikke bra. Jeg tror jeg leser noe annet jeg har liggende.

Med fare for å sparke inn åpne dører: Sånn fungerer digitaliseringen. At Bythell ønsker seg en annen verden, er ikke vanskelig å forstå. Det som er litt verre å forstå, er at han mener å se et slags lys i tunnelen, der han sier:

Men nå tror jeg bøkene er på vei tilbake. Hipstere har gjort nerdene kule igjen, og de vil ha ekte bøker fra ekte bokhandlere, selv om det kan koste litt mer.

Det er lov å håpe. Selv hadde jeg satt pris på en verden der alle gikk med skikkelige, spilte tunge LP-plater og skrev brev til hverandre med fyllepenn og godt brevpapir. Jeg tror bare ikke det er den veien det går, selv om jeg vet at LP-salget har gått oppover osv. Dert er noe med flertall og kjøttvekt. Det er for eksempel helt greit å beundre en amish-familie som selv reparerer seletøyet til hesten sin.

Men det er neppe der volumet ligger.

La oss heller håpe at detta internettet kan gjøre at nisjene overlever. La oss håpe at Bythell overlever. La oss håpe at en smal bokhandel langt pokkerivold i Skottland kan overleve, for eksempel ved å finne et stort publikum online.

Men da er det i så fall digitaliseringen som er redningen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.