Du blir aldri en bedre skribent om du ikke skjønner hva en konflikt er

Jeg tenke å skrive litt om hvorfor journalistikken er så full av konflikter.

Mange spør: Hvorfor må det være så mye negativt? Hvorfor aldri noe positivt? Til det er det korte svaret at man kan se på God Kveld, Norge eller lese Se og Hør om man trenger flere gladsaker i livet.Det litt lengre svaret handler om hva en konflikt er, og hvordan en konflikt er et helt sentralt element i en historie. Ikke fordi noen må være sinte på hverandre.

david-taffet-563063-unsplash.jpg
To hunder som er sinte på hverandre. Photo by David Taffet on Unsplash

Det trenger faktisk ikke være snakk om at det er to personer som står mot hverandre. Jeg kan ikke huske noen som var sinte på hverandre i Hemingways Den gamle mannen og havet. Men de fleste vil nok si at historien sitter sånn noenlunde likevel.

fredrik-ohlander-401681-unsplash.jpg
En (får vi anta) gammel mann og havet. Photo by Fredrik Öhlander on Unsplash

Så altså, en konflikt trenger ikke involvere sinte fiender. Men en journalistisk sak trenger å henge sammen som en historie.

Til seters!
Du kan ikke ikke fortelle en historie der de Tre bukkene bruse bare spankulerte enkelt og greit opp til seters for å spise seg fete. Det vil si – det er klart du kan fortelle den historien – men det er ingen som gidder å høre på dem. Det må være et troll under broa.

Shaw_-_July_2015_(cropped)
Luke Shaw. Foto: Matt Janzer (Flickr)

Se bare på Manchester Uniteds forsvarsspiller Luke Shaw. 23 år gammel, og har allerede vært vekk i lang tid fra fotballen på grunn av et benbrudd. Snakk om troll under broa.

Så klarte Luke Shaw å komme seg tilbake, men var – for å si det litt plumpt – feit til å være idrettsmann. (Det var rette ræva som feis, tenker jeg…).

Men nå er han plutselig en av lagets beste spillere (joda, det er han!), og har nettopp signert for fem nye år.

Så altså: Lykke – ulykke – lykke. Det gir framdrift. Noe skjer. Shit, hvordan skal dette gå? Framdrift. Dramaturgi. Drama er vilje som møter motstand.

Mer fotball
For å forsette å snakke om fotball. Historien om Diego Maradona er interessant ikke bare fordi han var så god på banen, men fordi han har hatt enorme motganger. Vi snakker narkotika, vi snakker overvekt, vi snakker motgang som ville fått hvem som helst til å bukke under. Men han står der i dag. Gæern som flisa på ei fele, riktignok. Men han står der. Smiler og vinker.

For å sammenligne, er historiene om både Pelé og Messi ganske kjedelige.

Et narkotikaproblem kan vi i historiesammenheng tenke på som en vilje. En kan lett tenke seg formuleringer som “men narkotikaen ville det annerledes”. En form for besjeling, er det ikke det det heter?

Å for å å fortsette enda mer med fotball. Manchester United hadde ikke blitt historien største fotballag hvis det ikke hadde vært for flyulykken i München i 1958. 23 mennesker døde. Senere kom laget tilbake og vant europacupen.

Ser du? Det er motgang som skaper historier.

Vi finner det i den beste featurejournalistikken. Den klarer i tillegg å spille på indre konflikter i hovedpersonene. Men om det en annen gang. Kanskje…

Et fnugg av håp
Drama er altså vilje som møter motstand. Men motstanden kan ikke komme bare som en uoverstigelig vegg. Da blir det bare som i filmen Bambi vs Godzilla, og kan fungere som satire, men ikke som en seriøs historie.

Det må være noe man kan brytes med. Du må ha noe å stille opp med, om enn bare et lite fnugg av håp.

Jeg har bladd litt i en bok jeg har stående som heter Plot av Ansen Dibell. Den handler først og fremst om hvordan man syr sammen noveller og romaner. Men den kan brukes her også.

Allerede på side fem finner vi dette:

Thought or emotion crosses the line into plot when it becomes action and causes reaction. Until then, attitudes, however interesting in themselves, are just potential, just cloudy possibilities. They’re static. They’re not going anywhere. Nothing comes of them

Det finnes garantert folk som formulerer dette bedre enn meg, mange av dem underviser, håper jeg. Men jeg fikk lyst til å skrive om det.

Det var bare det.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.