Går TV-dramaturgien ut over det å belyse en sak?

Kommunikasjonssjef i Rema 1000, Mette Fossum, har et interessant innlegg i dagens Medier24. Hun påstår her at Matkontrollen på TV 2 gir “et falskt inntrykk som TV 2 skaper mot bedre viten”. (Bakgrunnen er litt teknisk, men det dreier seg litt om batchnummer på ris.)

Jeg skal ikke sette meg til doms over dette, men registrerer at Fossums anklage kommer mot den samme redaksjonen som også lager TV 2 hjelper deg. Både TV 2 hjelper deg og Matkontrollen er kjent for å lage TV på en litt annen måte enn andre.

Under medietreninger er vi opptatt av å fortelle folk som intervjues at de sjelden har noe å frykte fra journalister. Hvis de sier noe feil, vil de fleste journalister tillate at opptaket tas om igjen, og så videre.

Sånn hjelper vi til å avmystifisere journalistikken, og understreker at det fleste (jo, de fleste!) journalister er ålreite folk. TV 2 HD/Matkontrollen er et unntak, sier vi. Her må du passe deg, sier vi. Vi opplever at TV 2 HD/Matkontrollen intervjuer folk i senk, og så klipper ut det som gir det verste inntrykket.

54c14dda84aee9d9d7fa99fd-1518641362859
Trenger et glass vann: Eyvind Hellstrøm avbryter intervju med Matkontrollens Solveig Barstad. Faksimile: TV 2

Jeg husker spesielt et intervju med Eyvind Hellstrøm, der Hellstrøm etter det som må antas å være langt intervju, ba om et glass vann. Gjett hva Matkontrollen brukte i trailere og teasinger.

Eksempler der TV 2 HD overrasker og konfronterer forfjamsede folk som knapt er i vater og langt mindre burde bli intervjuet er for mange til å liste opp her.

 

Mette Fossum sier det slik:

Vi opplever at TV 2 primært ikke er opptatt av å belyse en sak, men av å drive dramaturgi i en tv-sending

Matkontrollen er selvsagt i sin fulle rett til å skape TV det er interessant å se på. Men hvis det går ut over belysningen av en sak, og det rett og slett er slik som Fossum sier, at Matkontrollen er mest opptatt av dramaturgi, da gir det risen (eller fisken!) en bismak.

Det var bare det.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.