Treenigheten du må kjenne til når du lurer på om du skal på TV

334051
Skjermdump: NRK

Forrige uke så vi noe som er rimelig sjeldent i Norge. En programleder som intervjuet en tom stol.

 

For å være konkret: NRKs Fredrik Solvang hadde avtalt et intervju med direktøren for Omsorgsbygg, Per Morten Johansen torsdag. Han stilte ikke, og Solvang gjorde et poeng av dette på TV ved å vise fram den tomme stolen og fortelle hvilke spørsmål Johansen skulle ha blitt stilt.

Brøt habilitetsreglene.
Kommunerevisjonen i Oslo har konkludert med at Johansen brøt habilitetsreglementet da hans datter og svigersønn ble ansatt i Omsorgsbygg. Det var Dagbladet som først avslørte saken.

I kommunikasjonsfaget dreier mye seg om å komme på i mediene. Men minst like mye dreier seg om å holde seg ute av mediene.

Johansen, som først sa ja til å stille og så sa nei, kan godt ha rådført seg med en kommunikasjonsrådgiver. Jeg vet ikke. Men jeg har mine mistanker.

Treenigheten
Den amerikanske rådgiveren Brad Phillips skriver i boka The Media Training Bible, at en må tenke på en mediesak som en treenighet. Denne treenigheten består av

  • Reporterens stemme
  • Opponentens stemme
  • Din stemme

I denne settingen, mener Philips, stiller du med null av tre når du ikke stiller opp.

Opponenten din (en ekspert, en konkurrent el.) er selvsagt kritisk til deg. Det ligger i journalistikkens natur. Slik brukes opponentens tredjedel.

I tillegg mener Phillips du gjør det verre vis a vis reporteren, siden reportere tenderer til å være være kritiske mot dem som ikke stiller. Dermed har du enda en tredjedel som ikke trekker i din redning

Som vi ser at Solvang eksempel med stolen nytter det ikke å la være å stille og så tenke at da blir det ingen sak.

Husk at den som ikke stille til intervju virker som hun har noe å skjule. Noe skummelt. Taushet er ikke tillitsvekkende. Sjekk noen av disse titlene fra den siste tiden:

Og sjekk dette bildet:

Pasted_Image_25_09_2018__15_28
Faksimile: VG

I tillegg må jeg legge til for egen del at det påhviler ledere i offentlig sektor et MYE større ansvar for å stille til intervju enn ledere fra privat sektor, som er ansvarlige først og fremst overfor sine aksjonærer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.