Donald Trump er ikke lett å få tak i. Men ikke så vanskelig heller… Eller?

600px-DIG13846-168
Utestengt: Journalistlegenden Bob Woodward. Foto: Jay Godwin (Wikipedia)

Bob Woodward (bildet) er en legende. Som ung journalist i Washington Post stod han bak Watergate-saken, og han har senere produsert en rekke bøker, blant annet om alle amerikanske presidenter siden Nixon.

Og nå kommer det en til. Om Trump.

Woodward har nok som vanlig gjort en grundig jobb, snakket med mange, og lagt vekt på å være etterrettelig. Men det er én ting han ikke har fått til. Han har ikke fått snakket med president Trump selv. Og det er klart – hvis det er noen som trenger tilsvar eller imøtegåelse i en bok om Trump – så er det Trump selv.

Utestengt
Woodward sier han har snakket med til sammen  seks mennesker som skulle gi ham tilgang til presidenten. Likevel har han blitt holdt ute.

Alt dette kommer fram i en transkribering av en samtale Woodward og Trump hadde etter at boka gikk i trykken.

Samtalen er selvsagt full av det selvgode surret vi har blitt vant til fra Trump. Men Woodward beklager seg over at han ikke har fått tilgang til ham til tross for at han har prøvd via seks personer.

Ring sekretæren
Så kommer en lærepenge for unge journalister når Donald Trump spør Woodward om han ikke bare kunne ringt sekretæren hans:

Trump: Well, if you would call Madeleine [Westerhout] in my office . . . Did you speak to Madeleine?

BW: No, I didn’t. But I . ..

Trump: Madeleine is the key. She’s the secret. Because she’s the person . ..

BW: Well, I talked to Raj [Shah] about it. I talked to . . . I talked to Kellyanne.

Trump: Well, a lot of them are afraid to come and talk, or — you know, they are busy. I’m busy. But I don’t mind talking to you. I would’ve spoken to you. I spoke to you 20 years [ago] and I spoke to you a year and a half or two years ago.

Som de sier på Rema: Det enkleste er ofte det beste. Hvis det er noe du lærer som journalist er at du alltid kan ringe hvem som helst. (I alle fall før kl 22…) I denne sammenhengen kan det virke som om Woodward har glemt sine barnelærdom.

Eller? Er det kanskje ikke så enkelt? Kanskje Trump bullshitter Woodward. At han aldri ville kommet fram på den måten? Jeg tror Donald Trump er en ganske formidabel bullshitter når han vil.

Alternative fakta
På et tidspunkt i samtalen kommer Kellyann Conway, the queen of bullshitting, damen som først brukte uttrykket “alternative fakta”, inn i rommet. Hun innrømmer at Woodward har prøvd å gå gjennom henne, og at hun har forsøkt å sende forespørselen videre, men at den er blitt nedprioritert.

Uansett ligger tåka av usikkerhet og kaos så tung rundt Det hvite hus om dagen at du trenger mer enn en foldekniv for å skjære gjennom. Som sagt – det kan godt være at Trump bløffer. Og selv om han virker vennlig innstilt mot Woodward gjennom samtalen, avsluttes den slik:

Trump: I’m just hearing about it. And I heard — I did hear from Lindsey, but I’m just hearing about it. So we’re going to have a very inaccurate book, and that’s too bad. But I don’t blame you entirely.

BW: No, it’s [?] — it’s going to be accurate, I promise.

Trump: Yeah, okay. Well, accurate is that nobody’s ever done a better job than I’m doing as president. That I can tell you. So that’s . . . And that’s the way a lot of people feel that know what’s going on, and you’ll see that over the years. But a lot of people feel that, Bob.

PS. Siden jeg har skrevet litt om bullshit her, kan jeg ile til og anbefale en skikkelig godfilosofisk bok om bullshit. Den er skrevet av Harry G. Frankfurt og heter On Bullshit.

Det var bare det…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.