Forfatteren Murakami syntes spørsmålet var dumt. Så stilte han det likevel.

Den japanske forfatteren Haruki Murakami er glad i å løpe. Likevel fins de dagene da han ikke orker. En gang fikk han lov å intervjue langdistanseløperen Toshihiko Seko. Da hadde han lyst til å spørre om Seko noen ganger mister lysten på å ta en joggetur. Men han tenkte det var et dumt spørsmål.

20140722-200416-72256606.jpg

Det herlige magasinet The New Yorker har åpna arkivet sitt og plutselig er en masse artikler tilgjengelig – gratis. Du finner en fin oversikt over gode artikler hos Longform. Artiklene er tilgjengelige til over sommeren 2014.

En av artiklene er skrevet av Haruki Murkami som en kort selvbiografi. Det handler om jazz, litteratur og løping. Murakami er ekstremløper. Han løper langt og han løper ofte. Han har skrevet en bok som handler om løping – What I Talk About When I Talk about Running.

Og fordi han er en god skribent som liker å løpe skulle han altså intervjue Toshihiko Seko. Og han spurte Seko om en løper på hans nivå noen gang har dager da han ikke har lyst til å løpe.

Herfra og ut forteller Murakami selv:

I asked him, “Does a runner at your level ever feel like you’d rather not run today?” He stared at me and then, in a voice that made it abundantly clear how stupid he thought the question was, replied, “Of course. All the time!”

Now that I look back on it, I can see what a dumb question it was. I guess that even back then I knew how dumb it was, but I wanted to hear the answer directly from someone of Seko’s calibre. I wanted to know whether, although we were worlds apart in terms of strength and motivation, we felt the same way when we laced up our running shoes in the morning. Seko’s reply came as a great relief. In the final analysis, we’re all the same, I thought.

Jeg tenkte kanskje dette kunne være interessant for alle som har hatt et dumt spørsmål på tunga.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.