Intervjuet i dagens VG viser at når spørsmålet ligger oppe i dagen, da MÅ det stilles.

VG intervjuer i dag vineksperten Henrik Dahl Jahnsen. Jahnsen forteller om den gangen han surra med Chablis og Petit Chablis.

Han tenkte at det ikke var så nøye med forskjellen på to viner med såpass like navn. (Han var en svært ung mann, det skal sies.)

20140721-110155-39715457.jpg

Jahnsen fikk senere smake på de to vinene, og han kjente stor forskjell. Han forteller til VG:

Vinene var vidt forskjellige. Og jeg ble så fascinert av hvordan dette kunne henge sammen. Hvorfor smaker viner fra én vinmark så annerledes enn vinene fra vinmarken som ligger rett ved siden av? Den nysgjerrigheten drev meg inn i dette yrket.

Og det er her – akkurat her i intervjuet – at mange av oss journalister ville nikket sakte og innforstått til eksperten. Vi ville signalisert: – Ja, ikke sant. Sånne små forskjeller i terroiret, og likevel et sånt sprik i boqueten. Jøje meg. Flaks for deg som som ekspert at du ble intervjuet av en flinkis som meg. Ho ho. Nå kan de sitte der med Petit Chablis-en sin, de teite leserne.

Heldigvis er ikke VG-journalist Ingar Johnsrud sånn. Han er ikke opptatt av å være innviet i mysteriene, han er opptatt av å belyse dem. Så etter at han har fått servert Jahnsens retoriske spørsmål, så lar han det ikke bare sveve lett dirrende i lufta. Han tar det ned og spør modig, våkent og morsomt:

– Så hvordan har det seg at viner fra én vinmark smaker så ulikt fra vinmarken ved siden av?

Og dermed får han et svar som inneholder ting vi ikke-eksperter kan forstå. Det handler om grus og sol og druer. Alder og fuktighet.

20140721-182159-66119242.jpg

Sånne ting som gjør at vi får lyst på et glass Chablis.

Eller Petit Chablis.

Eller begge deler.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.