Også i Sotsji kan du lede en hest til vann, men heller ikke der kan du tvinge den til å drikke

Davy Wathne og Tore Øvrebø i Sotsji
“Jeg prøver ingenting, jeg bare spør, sa Davy Wathne til Tore Øvrebø i Sotsji. Skjermdump: TV 2 Sumo

Davy Wathne, som vanlig god, engasjert og analytisk, har nettopp gjennomført et intervju med den norske toppidrettssjefen, Tore Øvrebø, på TV 2. Men Øvrebø snakker ikke til Davy, han snakker til utøverne. For oss som journalister er det smertefullt å oppleve.

Wathne stiller spørsmål om hva toppidrettssjefen synes om tendensen så langt i OL. Det han sikter til er selvsagt at vi tok noen gull tidlig i lekene, men at det ikke har vært mye å juble for de siste dagene.

Jobben til Wathne er å stille kritiske spørsmål til Øvrebø, og det gjør han til gangs. Men mange reagerer (dvs. de er mange som skriver på Twitter at de reagerer…mer skal det ikke til før vi andre syns det er en voldsomt) på at Øvrebø danser glatt unna og at han snakker som en tåkefyrste.

Uhørt
Det gjør Øvrebø selvfølgelig, og det vil være meningsløst av oss som journalister å tro at han skulle gjøre noe annet. Han kan ikke midt i et OL si seg enig i det som ligger i det uutalte premisset i intervjuet, nemlig at det er skuffende. For dårlig. Det ville vært uhørt for en toppidrettssjef å si noe slikt midtveis i lekene. Hans jobb nå er å mane sine folk til ytterligere innsats, og det velger han å gjøre med optimisme og tro på at resultatene snur.

– Vi er i en prestasjonstilstand. Vi jobber beinhardt for å få til nye, flotte prestasjoner, svarer Øvrebø på Wathnes spørsmål om de har begynt å gjøre opp status etter at “vinden vi hadde i ryggen i starten har sett ut til å løye.”

Her er et par utvalgte twittermeldinger:

Davy Wathne får også fortjent ros for å sette søkelyset på de dårlige resultatene:

https://twitter.com/BleedingMe/status/434397599572176896

Det er fælt å se det utspille seg, men det er likevel et faktum at mikrofonene og kameraene vi stiller opp blir sett på som en anledning for intervjuobjektene å fremme sine egne interesser. Det som var i Øvrebøs interesse i dag var å signalisere at han har tro på utøverne. Da er det selvsagt ikke i hans interesse å være med på TV 2s opplegg, som på en måte er å evaluere OL midtveis i OL. Ingen toppidrettssjef vil kunne gjøre noe slikt, og før vi forsøker å trumfe vår vilje gjennom som journalister, må vi være bevisste på hva som er i intervjuobjektenes interesse.

Hest til vann
Når vi forstår det, så forstår vi også hva de kan si og ikke kan si. Og vi lærer nok en gang at vi kan lede en hest til vann, men vi kan ikke tvinge den til å drikke.

Sagt med andre ord, vi kan noen ganger være fornøyde med å ha stilt spørsmål, og ikke være så sure for at vi ikke får svar. Der har vi nemlig noe å lære av prestasjonskulturen i idretten. De setter fokus på det som blir gjort, ikke på resultatet.

Men sånt er jo lett for dem å si. De bærer jo ikke fred, frihet og demokrati på sine høye skuldre sånn som vi journalister gjør 🙂

One thought on “Også i Sotsji kan du lede en hest til vann, men heller ikke der kan du tvinge den til å drikke

 1. God tekst fra deg.
  Fikk samtidig lyst til å kommentere at jeg gjerne skulle sett litt mer press fra DW siden jeg er uenig i at en toppidrettsjef ikke kan innrømme at resultatene ikke er gode nok. Utøverne har trent hver eneste dag på dette og skal prestere når det gjelder.
  Dersom de ikke klarer det, bør de holde seg hjemme.
  Det burde han ha baller til å si.

  Mvh
  Morten Besshø // Karriereverkstedet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.