Kjærlig intervju

Russel 3
Skuespiller Russell Brand med uortodoks sittestilling under intervju.

Det er alltid noe å lære fra andre mennesker, og selv har jeg en liten forkjærlighet for å holde et øye med intervjuteknikken hos folk som ikke i utgangspunktet er journalister. Slike som Russell Brand, for eksempel.

Han medvirker i en britisk TV-dokumentar om rusavhengighet. Akurat det vet Brand mye om, men la det ligge nå.

Se hele dokumentaren på tv.nrk.no

Kroppsspråk
Poenget mitt er å vise hvordan han gjør intervjuene. Han gjør dem nemlig med en nysgjerrighet som ligger tjukt utenpå ham. Han er virkelig interessert i det intervjuobjektene snakker om. Se for eksempel på kroppsspråket til Russell Brand når han lytter til det en hjerneforskeren David Nutt sier:

Russel 2
Russell Brand hører godt etter. (Skjermdump: NRK)

Det er bildet av en som er opptatt av å høre etter…

– Vi jobber med den mest avanserte studien som er foretatt på avhengighet, sier hjerneforskeren. Og det er da det kommer lynraskt fra Brand:

– How?

Hvoretter professor Nutt forteller inngående hvordan de scanner hjerner på folk som er avhengige av ulike typer rus og sammenlikner dem med ikke-avhengige folk.

Russel 1
Russel Brand og hjerneforskeren David Nutt. (Skjermdump: NRK)

Nysgjerrighet
Nå er ikke dette noe unikt i journalistikken – at vi ønsker å vite hvordan ting arter seg og virker, det ligger til grunn for nesten alt vi driver med.

Jeg synes likevel det er noe flott med måten Russell Brand bare banker inn dette “hvordan?” med en sånn kraft at det framstår som ekte nysgjerrighet. (Håper ikke det er innøvd og repetert. Da er det i så fall lang nese til meg…)

Denne nysgjerrigheten kan til en viss grad læres, men jeg tror den kommer mye lettere dersom du velger temaer i arbeidet ditt som du virkelig er nysgjerrig på. Hadde det ikke vært flott å kjenne et sånn spørsmål bare velte opp i deg? Fordi du virkelig virkelig virkelig ønsket å vite med om det intervjuet handler om?

Amatør
Russell Brand er nok proff på dop, men journalistisk sammenheng er han en glad amatør. Det er viktig da å understreke hva ordet amatør betyr. Det kommer fra det latinske uttrykket amare, som betyr kjærlighet.

Så en amatør er altså en person som gjør noe av kjærlighet. Ikke for penger, ikke for plikt.

Altså er det ikke er et skjellsord, likevel…

For å høre en annen amatør (nuvel…), anbefaler jeg radioshowet Here’s The Thing med skuespilleren Alec Baldwin på den amerikanske radiostasjonen WNYC.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.