Et lukket spørsmål om Rune Øygard

Raymond Johansen under Debatten på NRK1. Skjermdump: nrk.no

Helt til slutt i Debatten på NRK1 kom et viktig spørsmål fra programleder Erik Wold til Ap-sekretær Raymond Johansen.Det er blitt mer og mer vanlig å omfavne de åpne spørsmålene i journalistikken. Stort sett er dette en god utvikling, for det fører ofte til at spørsmålene blir mindre ledende og får mindre ladning som kan gi intervjuobjektene grunn til å spore av. Men skal vi bare hive ut de lukkede spørsmålene?

Jeg tror det viktigste er å bruke lukkede spørsmål til det de egner seg best for, nemlig å avklare noe.

Debatten på NRK 1 handlet i dag om rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard og mediekjøret rundt hele saken. Sentralt i debatten sto flere spørsmål rundt Arbeiderpartiets håndtering av saken. Raymond Johansen gikk jo i forrige uke ut og mente at Øygard ikke kan være ordfører når han samtidig innrømmer grov sexchat med den involverte jenta. Ap-ledelsen ga Vågå-partiet råd om å sørge for at Øygard ikke kommer tilbake i ordførerstolen.

Helt på slutten av Debatten var det ett spørsmål som sto igjen på blokka til Erik Wold. For hva om Øygard skulle bli frikjent? Hva gjør Arbeiderpartiet da? Så Wold spør Johansen:

– Dersom Øygard blir frikjent – kan han da fortsette som ordfører i Vågå?

Ofte ser vi at ja/nei-spørsmål er håpløse spørsmål, fordi de tvinger intervjuobjektet inn i en svart/hvitt-tilværelse han nekter å akseptere. Men i denne saken er det litt greiere. Det er ikke farlig for Raymond Johansen å være soleklar her. Snarere tvert imot, kanskje. Derfor svarer han også:

– Det rådet vi har gitt til Vågå Arbeiderparti er helt uavhengig av skyldspørsmålet.

Så kan man kanskje innvende at dette strengt tatt ikke er verken ja eller nei, men svaret er vel likevel klart. Likevel – Wold følger opp:

– Så svaret på spørsmålet er med andre ord “nei”?

Og det er bare for Johansen å respondere:

– Svaret på spørsmålet er “nei”. Dette er et tillitsspørsmål uavhengig av skyldspørsmålet og tiltalen.

Altså ser vi at et lukket spørsmål kan fungere godt, i alle fall om det er klart og rent. det er ikke lagt inn masse ifs and buts, det er enkelt for Johansen å svare. Og da kommer et klart svar.

Ja/nei-spørsmål bruker vi for å avklare noe. Her fungerte det som det skulle.

PS.
Takk til Trondrj@gmail.com for korrigert lenke.

2 thoughts on “Et lukket spørsmål om Rune Øygard

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.