Hvorfor?

I intervjuer kan det ofte være bra å vente med spørsmålet “hvorfor”. Årsaken så vi i kveldens Skavlan på NRK1.

Som vanlig var reporter Niklas Källner ut på gata for å snakke med folk. I dag var temaet “dåp”, og Källner spurte om folk hadde døpt sine barn.

Om de svarte ja, kom oppfølgingsspørsmålet med en gang: “Hvorfor?”

Overrumpling

Niklas Källner doing his thing

Det var åpenbart at dette spørsmålet overrumplet folk. Ikke så rart, kanskje, og poenget var sikret: Folk er lite bevisste i religiøse spørsmål. De forholder seg til tradisjon og har ingen dyp analyse av teologien i det hele. Fair enough.

Og Skavlan er et underholdningsprogram (vel – det ligger sikkert midt i mellom der et sted, men det er ikke poenget her…) og det er god underholdning å se folk bli litt satt ut på en jovial og ufarlig måte.

Stemning
Men hva om du i dine intervjuer gjør det uten at du egentlig mener det? At du gjør folk ukomfortable? Kan det hende det skaper en stemning du ikke vil ha? Nok en gang – Källner var åpenbart ute etter akkurat dette – men det er ikke sikkert det gagner ditt intervju i en annen situasjon. Derfor er det viktig å huske at spørreordet hvorfor er et spesielt ord.

Hvorfor er et ord som avkrever forklaring eller forsvar. Det kan gi folk en følelse av å sitte på tiltalebenken. Og det er ikke sikkert det er det du vil. (I didn’t expect the Spanish inquisition! – Nobody! expects the Spanish! In! Qui! Sition!)

Tiltalebenken
Eller kanskje er det akkurat det du vil? Men kanskje ikke med en gang? Kanskje du ønsker at intervjuet skal flyte greit en stund før du ber om en forklaring. Så har du i alle fall noen minutter på teipen før intervjuobjektet trekker seg inn i skallet sitt…

Den kanadiske intervjuguruen John Sawatsky anbefaler at vi bruker hva før hvorfor når vi intervjuer. Han sammenlikner det med en avhørssituasjon, og mener det er fair at folk får komme med sin egen versjon før de blir avkrevd en forklaring.

– No, I’ve been in Germany
Men apropos Niklas Källner, reporteren hos Skavlan. Han begikk en gang et intervju (totalt irrelevant i forhold til denne artikkelen, men sånn er det når man er sin egen redaktør…) med Lou Reed.

Lou Reed er kjent for å hate intervjuer. Eller kanskje han elsker dem på et slags sadistisk vis? I alle fall er han kjent for å få svetten til å fosse nedover ryggen på journalister han møter.

Noen synes sikkert det er kult – han er jo Lou Reed, goddammit, det er en del av pakka – men jeg er vel rimelig sikker på at Niklas Källner ikke hadde det så kult under dette intervjuet:

One thought on “Hvorfor?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.