ABC for intervjuet

Visste du at du blir møtt med innøvde knep når du intervjuer? Politikere, næringslivsfolk og andre som vil selge et budskap vrir seg ofte unna spørsmålene du stiller. Men nå kan du gjennomskue triksene.

Du kjenner følelsen ikke sant? Du har informasjonen, og du har intervjuobjektet og du har spørsmålene klare. Du spør, og de svarer. Men de svarer egentlig ikke på det du spør om. Det kan hende du oppdager det underveis (frustrerende) eller først når du kommer hjem og skal lage saken (frustrerende x 1000!).

Eksempel på ABC i bruk. Sånn cirka.

Sjansen er stor for at du har gått i fella. ABC-fella.

ABC er et enkelt sett regler som PR-rådgiverne lærer bort til dem som vil betale for det.

Tre bokstaver

Settet med regler er fiffig navngitt – ABC – enkelt og grunnleggende, liksom? Joda, det er nok enkelt å bruke det, men det mest forstemmende er hvor enkelt vi journalister lar oss dupere av det.
De tre bokstavene, ABC, står for
  • Acknowledge
  • Bridge
  • Communicate (hos noen: Control)

ABC dreier seg om stukturen i svarene de skal gi når journalister spør. Først skal de anerkjenne at det er stilt et spørsmål. (Acknowledge). Så skal de lage en overgang til de de ønsker å snakke om. (Bridge). Til slutt skal de kommunisere så det føyker etter. (Communicate). Eventuelt kontrollere temaet, det går for det samme. (Control).

Spin

ABC er selvsagt ikke noe nytt. I boka Be Your Own Spin Doctor (Politico’s 2005), skriver Paul Richards i kapitlet Ingnore the question at tidligere statsminister i Storbritanna, Harold Wilson

(…) aldri gikk i TV-studio for å svare på spørsmål. Spørsmålene var bare noe irrelevant han måte høre på (…) Han hadde bestemt seg for hva han skulle si – budskapet han ville kommunisere til folk som så på, og deretter sa han det han hadde tenkt å si, uansett hva spørsmålene var.

“Harold Wilson vant fire valg”, avslutter Richards lakonisk.

Wilsons motstander, den konservative Edward Heath er i samme bok sitert omtrent som følger:

Du må være klar på hva du vil si, for han som intervjuer deg vil alltid ha deg til å snakke om noe annet.

I eksemplet Wilson står vi nok overfor en politiker som ikke engang bry seg med A og B, men dundrer løs på C så fort han kan. Andre er ikke så brautende, de går gjerne innom B og B først. Og de lærer det på kurs

ABC i bruk

Det er ikke bare toppolitikerne som bruker ABC under intervjuene med. deg. Du kan like gjerne møte dem når du intervjuer en lærer på barneskolen. Kanskje har læreren vært på dette kurset hos Utdanningsforbundet? (PDF-fil)

I presentasjonen som er brukt til kurset finner vi spesielt to interessantefoiler:

Hentet fra Utdanningsforbundets foredrag
Hentet fra Utdanningsforbundets foredrag

Bli derfor ikke overrasket om du møter ABC-teknikken i hverdagsintervjuene dine. Er du da forberedt?

Du er i alle fall bedre forberedt når du kan gjenkjenne triksene.

Senere skal jeg skrive om hvordan vi som journalister kan jobbe for å minimere kraften i ABC-taktikken, kanskje til og med nøytralisere den.

Men det blir ikke i kveld.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.